Παλαιοχώρα

Η Παλαιοχώρα είναι μία ερειπωμένη πόλη χτισμένη πάνω σε ένα απόκρημνο λόφο. Ιδρύθηκε το 896 μ.Χ. όταν το λιμάνι της Αίγινας δέχτηκε επιδρομή από Σαρακηνούς πειρατές και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς την ενδοχώρα για να προστατευθούν. Υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού έως και το 19ο αιώνα μ.Χ. Ο επισκέπτης ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά από τους πρόποδες του λόφου θα συναντήσει πολλά μικρά εκκλησάκια της βυζαντινής περιόδου. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά είναι ερειπωμένα, ενώ ελάχιστα σώζονται εξ' ολοκλήρου. Στο σύνολο τους υπήρξαν 365, ακριβώς όσες και οι μέρες του χρόνου. Στην κορυφή του λόφου είναι εμφανή τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου.

Ναός Ελλανίου Διός

Ο ναός του Ελλανίου Διός χτίστηκε τον 11ο-12ο αιώνα π.Χ. και είναι ο αρχαιότερος στην Αίγινα. Τη λατρεία του λέγεται ότι καθιέρωσε ο Αιακός. Στο ιερό οδηγεί ένας πέτρινος δρόμος, που ήταν στολισμένος με αφιερώματα. Ο ναός βρίσκεται στο ψηλότερο μέρος του νησιού, στο βουνό Όρος και έχει καταπληκτική θέα σε όλο το νησί.

Κολώνα - Ναός Απόλλωνος

Η "Κολώνα" βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Αίγινας και είναι ότι έχει απομείνει σήμερα από το δωρικό ναό του Απόλλωνα. Τα λίθινα εργαλεία και αγγεία που βρέθηκαν στο λόφο της "Κολώνας" αποτελούν απόδειξη ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε στη νεολιθική εποχή.

kolona

SIGE by Kubik-Rubik.de